2a FESTA INTERNACIONAL DE LES TRES CULTURES

Edició 2024

25 DE MAIG | 2024
(Matí, a partir de les 10h.)
(Tarda, a partir de les 18h.)
Pl. Argub – Sabadell

Per a tots els públics

DESCARREGAR CARTELL [pdf]

JORNADA COMMEMORATIVA
“DIA MUNDIAL DE LA DIVERSITAT CULTURAL PEL DIÀLEG I EL DESENVOLUPAMENT” i
“DIA DE L’ASSOCIACIONISME CULTURAL”.

 

EN AQUESTA SEGONA EDICIÓ, TOTES LES ACTIVITATS, TALLERS I CONCERTS SON GRATUÏTS.

La segona edició de la FESTA INTERNACIONAL DE LES TRES CULTURES torna a posar en valor la nostra terra com un punt de trobada de diferents cultures, endinsant-nos en la història i el patrimoni cultural que tenim en comú fins a aspectes tan dispars com l’art, la literatura o la gastronomia.

Aquesta proposta posa l’accent en el poder transformador de l’art i la cultura; difonent valors com la solidaritat, la tolerància i la inclusió.

Amb la construcció d’espais de convivència i trobada entre totes les realitats socials que conviuen a Catalunya i la recuperació i posta en valor de les nostres arrels des d’una mirada intercultural però responsable, sensibles a les demandes d’una societat cada vegada més rica i diversa.

Saber conviure en la diversitat és el repte que tenim tots.

La Festa Internacional de les Tres Cultures, té l’objectiu d’establir un diàleg intercultural que omplirà la Plaça Argub del Parc Catalunya de Sabadell a partir de les 10h. Un dia per seure i prendre un te amb pastetes dolces o salades a la Haima Teteria, tot gaudint de la música i les activitats que organitzem en aquesta edició.

‘Convivència, racisme i xenofòbia’ serà el títol de la xerrada matinal que ens farà el Xavier Masllorens en la Haima del te social, seguit del Diàleg Intercultural on representants de les Tres Cultures compartiran un espai íntim de reflexió. La nostra terra ha sigut un punt de trobada on varen saber conviure les conegudes com les Tres Cultures: la cristina, la jueva i la musulmana. Malgrat els esdeveniments polítics, socials i possibles desavinences, la realitat és que la permanència en un mateix lloc d’aquestes tres realitats, que a priori poden semblar molt diferents, ha donat lloc a una sèrie de manifestacions culturals i artístiques singulars.

En l’equador del matí, Pedro Burruezo i Berna Jones, ens delectaran amb un Concert Literari al voltant de la novel·la ‘Auto-Sufí-Ciència’, una utopia sufí davant del materialisme de la vida moderna.

El migdia s’omplirà de música a la ‘Haima del te social’. Tindrem animació musical amb sons vinguts d’Egipte, Magrib, Algèria i Líban.

La tarda arrenca amb més concerts d’artistes internacionals d’aquestes cultures, dansa, animació musical marroquí, contes per la canalla, taller familiar amb introducció històrica d’art mudèjar i poesia.

Propostes que ens transportaran a un món imaginari entre Orient i Occident, entre el passat i el futur, entre la tradició i la transgressió.

L’organització es reserva el dret a modificar la programació i el dret d’admissió, concretament el podrà exercir en el cas d’observar la presència de símbols, banderes i altres manifestacions polítiques, racials o religioses abans, durant i després.

ACTUACIONS ARTÍSTIQUES

ADIL AMRANI & DAKKA MARRAKCHIA TERRASSA
(Marroc)

Adil Amrani originari de Larraix, cantant i especialista en el llaüt format al Conservatori del mateix poble, ens oferirà una actuació musical acompanyat del grup de joves Dakka Marrakchia de Terrassa, amb cançons vibrants i entusiastes identitàries del Marroc. Lletres inspirades en la vida quotidiana d’aquestes terres, històries d’amor, d’enyorança i l’alegria de la seva gent.

YASMINA LARTS – ballarina
(Catalunya)

Yasmina Larts ens deleiterà amb moviments sagrats de la dansa femenina, amb pinzellades andalusí i un llenguatge poètic i ritual provinents d’orient. Sabors mediterranis, egipcis i perses.

RUSÓ SALA
(Catalunya)

Nascuda a Roses, la cantautora empordanesa Rusó Sala desfila entre cançons de collita pròpia i melodies tradicionals. En solitari presenta un espectacle on veu i guitarra forgen un vitrall sonor a partir de les restes d’Al Andalus i Sefarad esparcides pel Mediterrani. Cançons de bressol, d’amor i planys de solitud, ecos de melodies antigues i el ressó dels seus poetes. Una experiència sense artificis, nua i delitant.

DUO ATHRODELL
(Síria)

ATHRODEEL és el duo format per la parella síriana Ahmad i Aseel, guitarrista i soprano formats al Conservatori Superior de la Música del Liceu a Barcelona. Ofereixen una fusió musical de terres, des del Mediterrani de Síria fins a Catalunya, fins al flamenc oriental. Un viatge musical d’inclusió i diversitat amb un missatge clar: ‘el so de la música és més potent que el de la guerra’.

Duo Musical
NICOLAS AYACHE & EUGENIA

(França – Catalunya)

Cançons en idiomes jueus: hebreu, yiddish, ladí; interpretades pel duo musical de Nicolas Ayache (piano) i Eugenia (veu), format a Barcelona el 2023 com un espai creatiu d’exploració de música jueva des de diversos racons del món, amb arranjaments inspirats en la música clàssica, jazz, flamenc i música francesa.

DANIEL VOSKOBOYNIK – bandoneó
(Anglaterra i més)

Multiinstrumentista, arranjador i compositor experimentat, amb una passió particular pel tango, el klezmer i el jazz, i tota la resta. Ha actuat a diversos festivals, sales i milonges, des de Nova York fins a Londres, des de Sarajevo fins a Varsòvia.

SERGEY MAIBORODA – violí
(Catalunya – ex Ucraïna)

Sergey Maiboroda, considerat per la crítica com un dels violinistes joves més virtuosos i carismàtics de la seva generació, ha guanyat nombrosos premis internacionals, entre els quals destaca el premi Jesús Monasterio.

ANNA SLIZINOVA – soprano
(Ucrania)

Peces de compositors jueus de música clàssica interpretades per Anna Slizinova, soprano jueva d’origen ucraïnès, guanyadora d’onze concursos internacionals, alumna del Conservatori Liceu.

HAKIN ABDOU
(Marroc)

Hakin, nascut a Casablanca on va cursar els seus estudis de música, ha viatjat per gran part d’Europa alegrant esdeveniments de tota mena amb la seva música. Al migdia i fins poc abans que arrenquin els concerts de la tarda, ens farà ballar al ritme del seu teclat a la ‘Haima del te social’ amb cançons vingudes d’Egipte, Magrib, Algèria i Líban.

POESIA / ESPECTACLE / TALLERS

CONSOL VIDAL – poetessa
(Catalunya)

La Consol ens recitarà un poema sobre les civilitzacions i el desert. El seu desig: ‘que el món esdevingui un lloc on tothom tingui la seva llibertat, sense odis i que l’unió de cultures no sigui una utopia.
Consol Vidal i Riera (Girona, 1953), coneguda com la ‘Poeta del desert’, és una poeta autodidacta i organitzadora de recitals poètics des de 1997. El seu lema és: “l’unió de cultures a través de la poesia”. Té dos llibres editats individualment: “Desert Pell i desig” (2005) i “Desert de Llum” (2009); aquest darrer va estar present a la Fira del Llibre de Frankfurt i d’Abu Dhabi.

ROSA FITÉ – contaire
(Catalunya)

Rosa Fité, contaire i mestre de professió i actriu de vocació, fa uns quants anys que es mou pel món de la literatura tot explicant contes a tort i a dret. La Rosa ens explicarà un conte on podrem veure que a tots ens preocupa les mateixes coses, que tots essent diferents… tots som iguals i això és el que ho fa més enriquidor!.
Fins ara ha publicat els llibres: “La sabata que volia ser mocador” (Grup Xarxa de Castellar del Vallès), “Contes amb valor afegit” (7dquatre) i “La capsa de la mama” (Tatami Books).

PLACES LIMITADES. INSCRIPCIONS EL MATEIX DIA DE LA FESTA A PARTIR DE LES 10h. A LA CARPA D’INSPIRA ARRELS. A partir de 3 anys.

TALLERS FAMILIARS AMB
INTRODUCCIÓ HISTÒRICA D’ART MUDÈJAR

La Maria, historiadora i educadora, ens ve des de Madrid per introduir-te a l’Art Mudèjar. Crearem en família diversos objectes inspirats en aquest art: un marca pàgines que pintaran els més petits i l’elaboració de petjapapers en argila blanca per als més grans.
Durant el taller, la Maria ens explicarà el llegat artístic que encara roman en territori de la península Ibèrica fruit de la fusió de les cultures Cristiana i Musulmana durant l’edat mitjana; així com l’excepcionalitat, la singularitat, la bellesa i el simbolisme d’alguns dels monuments més representatius de l’Art Mudèjar.

PLACES LIMITADES. INSCRIPCIONS EL MATEIX DIA DE LA FESTA A PARTIR DE LES 10h. A LA CARPA D’INSPIRA ARRELS. Els menors de 7 anys hauran de venir acompanyats d’un adult.

CONCERT LITERARI ‘AUTO-SUFI-CIÈNCIA’

Pedro Burruezo i Berna Jones (Santiago de Chile) al violí, ens ofereixen un concert literari al voltant de la novel·la ‘Auto-Sufí-Ciència’, una utopia sufí davant del materialisme de la vida moderna. Previ al concert, l’autor Pedro Burruezo ens brindarà les claus de la seva obra juntament amb la seva editora Mercè Diago (Catalunya).

SINOPSI DEL LLIBRE:
Auto-Sufí-Ciència. Una història de gnòstics, gitanos, irredents i altres perifèrics és una novel·la inclassificable. La història s’inicia el maig del 68 i es prolonga fins a mitjans dels 90. Està ambientada a l’Empordà català, Granada i la ciutat andalusina de Larache (nord del Marroc). Ens parla de persones que, per motius espirituals i de diversa índole, han decidit situar-se als marges de la societat. Viuen al món modern, sí, però, instintivament, s’ubiquen a la seva perifèria, ja que no han assumit com a propis els principals axiomes sobre els quals s’assenta la modernitat. És una novel·la en què apareixen gnòstics, flamencs, rebels … Gent molt sensible, guiada per lleis antigues, que planta cara a la societat de masses i que reivindica la prostració davant del diví com el més gran -i més irredent- alliberament possible.

L’AUTOR:
Pedro Burruezo (Barcelona, ​​1964) és artista, músic, escriptor i hortolà orgànic. Té en el seu haver una llarga trajectòria musical (va ser líder de Claustrofòbia als 80 i des de fa 20 anys dirigeix ​​la formació de música neoandalusina Nur Camerata). Ha editat gairebé dues desenes de discos i ha protagonitzat concerts per mig món. Ha compost bandes sonores per a pel·lícules, teatre, publicitat, etc. Ha col·laborat amb, entre molts altres, Eduardo Paniagua, Robert Wyatt i/o Jaume Sisa, que en va dir: “De tots els galàctics que conec, Burruezo és un dels més insòlits”. També és periodista i ha passat per diversos mitjans i fins i tot ha estat crític de flamenc per a ABC. Ara acaba de publicar la seva primera novel·la.

XERRADA I DIÀLEG INTERCULTURAL

XAVIER MASLLORENS ESCUBÓS (Catalunya)

PONENT XERRADA
‘CONVIVÈNCIA, RACISME I XENOFÒBIA’

President de l’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau). Activista en moviments socials i membre del consell assessor de Fundesplai, psicòleg i diplomat en Administració i Direcció d’Empreses i en Màrqueting estratègic. Anteriorment ha estat president de FundiPau (Fundació per la Pau) i durant molts anys ha estat directiu en organitzacions del tercer sector social: Oxfam Intermón, Síndic de Greuges de Catalunya, Dincat (Discapacitat intel·lectual Catalunya) i Educació sense Fronteres.

[+info]

JOAQUIM M. CERVERA I DURAN
(Catalunya)

Quim pels amics està llicenciat en Teologia i Sociologia. Membre de la junta de Justícia i Pau, del patronat de la Fundació la Vinya de Bellvitge i Gornal i col·laborador d’AUDIR (Associació d’Amics de la Unesco per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional), que promou projectes de mediació a barris educant per la gestió de la diversitat. Membre de l’Acció Catòlica Obrera (ACO). També és coordinador del Grup de Diàleg Interreligiós de Gràcia. Professor a la Universitat Ramon Llull durant més de 15 anys, i rector durant més de 22 anys a L’Hospitalet de Llobregat.

DAVID BONDIA
(Catalunya)

Síndic de Greuges de Barcelona. Ha estat president i actualment és vocal de l’Institut de Drets Humans de Catalunya. Doctor en Dret i professor titular de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals a la Universitat de Barcelona. Ha estat professor convidat a diferents universitats d’Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica. Les seves principals línies de recerca són la protecció internacional dels drets humans, la jurisdicció penal internacional i els mecanismes nacionals i de proximitat de garantia dels drets humans.

EVA ABELLÁN COSTA
(Catalunya)

Sociòloga, consultora en comunicació corporativa, igualtat de gènere i sostenibilitat. Fundadora i vicepresidenta de l’Aliança Global de l’Ombudsperson Local (AGOL), una xarxa internacional que promou i enforteix el paper dels defensors locals dels drets de la ciutadania i el medi ambient. També ha estat Síndica de Greuges de Sabadell i presidenta del Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya. Li apassiona contribuir al desenvolupament d’organitzacions i institucions d’impacte social que generin valor per a la societat i el planeta.

EVA TORRES GÓMEZ
(Catalunya)

Llicenciada en Dret i activista social. Presidenta de l’Associació Sociocultural Xarxa de Manresa. Experta en diàleg interreligiós, coordina el Grup de Diàleg Interreligiós de Manresa des de fa més de 20 anys. Defensa l’apropament de cultures i creences. La Xarxa de Manresa vol ser una finestra oberta a totes les tradicions religioses i espirituals, al seu patrimoni espiritual i cultural i a les seves manifestacions més diverses, per promoure, de manera compartida, la cultura de la pau, la solidaritat i la col·laboració entre tots.

TAOUFIK CHEDDADI EL HARRAK
(Marroc)

Investigador en sociologia i ciències islàmiques. Imam durant diversos anys a Catalunya, tant a Badalona com a Santa Coloma de Gramenet. Defensa un islam que respecti la justícia, la solidaritat i els drets humans.

JOAN BABELI I SHAWA
(Síria)

Graduat en Criminologia i postgraus en Règim Jurídic d´Immigració i en Seguretat i Governabilitat. President de les associacions Estrella Mediterrània i de Horizon for Sirians. Va ser assessor del president Jordi Pujol en matèria d’immigració. També ha fet tasques en temes d’assumptes interreligiosos i d’internacionalització d’empreses catalanes. Així com a l’University Network of Catalan Studies Abroad, un projecte que va néixer de la Xarxa Vives d’Universitats, i transformat posteriorment al projecte Anselm Turmeda, un frare franciscà mallorquí convers a l’islam, mediador durant el segle XIV. Babeli també ha estat regidor a l’Ajuntament d’Artés.

PAUL SÁNCHEZ KEIGHLEY
(Sud-Àfrica)

Periodista especialitzat a l’Orient Mitjà, i actual president de Mozaika, una organització que es dedica a la promoció de la cultura jueva a Barcelona per eliminar prejudicis, estimular curiositats i promocionar l’art i la llibertat. També és traductor d’hebreu i director de Decody – House of Translation, una empresa de traducció en línia especialitzada en màrqueting i comunicació.

EVA FORTES
(Estats Units d’Amèrica)

Consultora de projectes de la Unió Europea a Project Arc, investigadora de migracions i gerent de projectes i directora d’operacions tant pel que fa a ONG internacionals com a empreses privades. I durant tres anys ha estat presidenta de Mozaika. Llicenciada en Literatura Comparada i Societat a la Universitat de Columbia a Nova York, on va ser vicepresidenta de l’Organització d’Estudiants Llatinoamericans. Té un màster de filosofia política amb una tesi sobre religió, dones i decadència social a les novel·les del polemista francès Michel Houellebecq, i és becada per La Caixa per al seu actual doctorat en Ciències Polítiques i Socials, Migracions i Diversitat a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

JOSEP M. CUÉLLAR
(Catalunya)

MODERADOR

Tècnic urbanista. President des de l’any 2021 de l’associació Pau Barcelona 2025. Director de programació, continguts i comunicació de l’associació Estels del Mediterrani. Col·laborador amb diferents associacions i Onegés. Autor de diferents propostes i solucions estratègiques per a la dinamització cultural de les ciutats. Autor i promotor del Portal i Passeig Camí de la Pau de Barcelona; proposta de promoció internacional estratègica de Barcelona i Catalunya com a referents mundials de la Pau. Premi Outstanding Public Peace Efforts (Luxembourg Peace Prize 2022).

JORDI JARQUE
(Catalunya)

PRESENTADOR

Periodista de La Vanguardia durant més de 30 anys. Professor a diverses universitats privades i conferenciant. Membre de l´equip assessor de la Fundación Triform. Autor del bloc Entrefronteras. Participa en projectes orientats en el despertar de la consciència i el canvi de paradigma de la societat.

AMB EL SUPORT DE:

COL·LABORA:

IMATGES I VÍDEOS DE LA 1a EDICIÓ (2023)

Notícies relacionades