Un altre món és possible: Entrevista a Laura Alcaide, presidenta d’Inspira Arrels, al programa “Al Matí” de Ràdio Sabadell presentant el projecte.

 

Un altre món és possible en part perquè hi ha iniciatives com Inspira Arrels i avui volem parlar amb la seva presidenta, la Laura Alcaide. Benvinguda. 

Moltes gràcies, Pau per convidar-nos.

M’agradaria fer una presentació així perquè la gent se situï. Inspira Arrels què és i amb quina missió va?

Inspira arrels és un projecte que costa a vegades de definir. Vull dir que és tot un repte com fer la presentació del projecte, perquè tothom l’engloba com que és un projecte cultural, perquè és la cultura la que visibilitza el que estem fent, però realment el rerefons o el que ens impulsa a tirar-ho endavant és un Projecte Social. És a dir, està pensat per plantejar propostes culturals creant un espai d’intercanvi, de trobada perquè la gent ens trobem, ens relacionem, ens comuniquem, ens escoltem i gaudim de la festa.

De fet, quan he entrat a la vostra web m’agrada molt que d’entrada la vista hi ha quatre conceptes, no que no, no estan com una explicació, sinó que veig cultura, comunitat, educació, consciència. I, per tant, m’imagino que aquestes són les línies, no?

Aquests són els pilars que sustenten tot el projecte perquè és un projecte transversal i comunitari. Nosaltres definim que la nostra cultura és Cultura Comunitària. Llavors se surt dels estereotips de la cultura d’oci.

Doncs a veure com es pot concretar això. Parlem d’idees concretes.

Mira, doncs la més propera la tindrem el dilluns 13 de maig que per fi podem posar la nostra petjada en el que és l’Aplec de La Salut. Què és el projecte amb el que va néixer i es va crear aquesta associació. És a dir, és el projecte de futur que tenim ideat i que vam presentar ja fa tres anys exactament a l’Ajuntament. Està pensat per fer un gran projecte per l’Aplec de La Salut. Fer una redefinició. Llavors hem aconseguit aquest any poder plantejar una activitat en un espai molt maco, que és l’espai de les oliveres. Per nosaltres és molt especial i aquí oferirem una activitat que consta de dues parts: una primera part que és un Taller de Dansa Folk i l’altra és un Concert Vermut. També plantejarem una mica de vermutillo durant el concert i comptarem amb el suport i la presència de Joan Codina, que és un referent en el món de la dansa folk a Catalunya.

Molt bé. Crec que la secretaria de l’entitat també la Soler Martínez ens volia explicar alguna cosa al respecte i llavors m’agradaria que escoltéssim.

Ella i jo ens vam conèixer a l’entitat financera en la qual treballàvem totes dues farà uns nou anys aproximadament i des de llavors, doncs hem mantingut una estreta i bona amistat. El nostre projecte més comú, un original i bonic somni envers la festa de La Salut i el fil conductor de tot és recuperar la memòria històrica, vestir el lloc del Santuari de la Salut de gala i recuperar l’esplendor que tenia principis del segle XX. És un projecte ambiciós que per pròximes edicions, presentarà activitats amb recreacions històriques i concerts, a banda d’altres activitats.

A veure, que jo m’hi vull aturar en això, és a dir, i hi ha una part del projecte de memòria històrica. A veure. Explica’ns.

Sí, en aquest projecte ens diem Inspira Arrels. Per una banda, la paraula Inspira és inspiració, creativitat. Per l’altra ens diem Arrels, és a dir, fem sempre una mirada a les nostres arrels, al passat, per inspirar-nos i perquè ens inspirem, és a dir, recordar tot allò que som, que sabíem fer i que ara s’està perdent molt, amb tanta electrònica i tants mitjans digitals. Aquest projecte va néixer d’un somni i d’una inspiració. Algun dia ho explicaré amb més detall perquè és curiós, però tot el projecte es basa en somnis. Llavors amb aquesta mateixa creativitat m’he anat descobrint a mi mateixa i és la que vaig plantejant any rere any i perfilant, evidentment, per donar-li una forma que sigui interessant i es basa en una recerca històrica. S’ha fet un treball d’investigació important en els arxius municipals i museus de fa uns quants anys i allà, rebuscant entre els papers, hem descobert, com es feia la festa de l’Aplec antigament, per exemple, quines activitats feien, quines entitats l’organitzaven …

Vam descobrir que abans de la Festa Major, l’Aplec era la Gran Festa i té una antiguitat de més de 300 anys. Era la festa del poble, no era la festa de l’Ajuntament. No era organitzada per l’Ajuntament i nosaltres ho volem recuperar. Aquest esperit de fer la festa entre tots, que no ens han de venir a organitzar. Sí, nosaltres farem la coordinació, però la festa la farem entre tots. Llavors necessitem aquesta complicitat, aquesta germanor i aquestes ganes de gaudir-ho plegats i anar construint-la a base de somnis. És molt maco quan veus com la gent plegada s’uneix per fer projectes tan ambiciosos. És a dir, això és un projecte de ciutat i és molt participatiu…

Podeu escoltar l’entrevista sencera al podcast de ràdio Sabadell.