1r CLÀSSICS MOTOR SABADELL INSPIRA ARRELS
RAL·LI SOLIDARI DE COTXES I MOTOS D’ÈPOCA
(34è Ral·li Aplec de la Salut)
13 D’OCTUBRE 2024
Sabadell
INSPIRA ARRELS aposta per la recuperació del nostre patrimoni i reconeix el valor industrial, cultural i social dels vehicles històrics, autèntiques peces de museu. És per això que volem recuperar l’antic Rally Aplec de la Salut, amb orígens en el 1971 que es va organitzar per 33 edicions i que encara perdura en la memòria de molts sabadellencs i d’arreu que hi van participar.
Hem dissenyat un esdeveniment que fusiona tradició, història, cultura i la passió pel món del motor. Amb l’esperit solidari i social que ens identifica i en favor de ‘Ningú Sense Sostre’; amb concerts i activitats de cultura popular i artístiques, recreant la Catalunya postmodernista del 1918 i on els participants del “Ral·li” podran gaudir d’un còctel en els Jardins de l’Antiga Caixa Sabadell 1859.
Es tracta de la realització d’un recorregut turístic en motocicletes i automòbils de l’època, tots fabricats fins al 31 de desembre de 1940. El traçat discorre a través de diferents trams per carreteres secundàries poc transitades, de corbes i cert pendent en algun tram i bona visibilitat; creuant diverses poblacions. La finalitat és acabar l’itinerari gaudint d’una conducció tranquil·la per un interessant paisatge, passant al costat d’un espai natural protegit com és el del Santuari de la Salut, socialitzar en el còctel d’època, deixar-se inspirar per les activitats culturals i de recreació històrica organitzades per Inspira Arrels i passejar per la Sabadell Modernista.
Aquest esdeveniment compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell, Sentmenat, Castellar i Terrassa.
CARTELL
DONATIUS
PROGRAMA CULTURAL
RECORREGUT i REGLAMENT
Història del Rally Aplec de la Salut
Arxiu Fotogràfic UES
Ral·li de cotxes antics de l’Aplec de la Salut
Una imatge de la segona edició del Ral·li de cotxes antics de l’Aplec de la Salut, el diumenge 14 de maig de 1972. El senyor Feliu Pardo i la seva senyora, Carme Martínez, al capdamunt del Passeig de la Plaça Major entrant al Passeig Manresa, en un Ford, model T, de l’any 1923.
Durant una trentena d’anys, el Ral·li de cotxes antics va ser un dels esdeveniments més celebrats de l’Aplec de la Salut. La primera edició del ral·li es va celebrar l’any 1971 i estava obert als turismes fabricats fins el 31 de desembre de 1940. A l’inici, la prova es disputava el diumenge al matí. L’èxit aconseguit any rere any, el va fer créixer a dues etapes: el dissabte a la tarda i el diumenge al matí. Després va ser puntuable pel Campionat de Catalunya de Ral·lis de Regularitat per a cotxes antics.
A mitjans dels vuitanta es va convertir en Ral·li Aplec de la Salut–Comarques Catalanes, atès el seu recorregut per diferents comarques.
Fins l’any 1988 va estar organitzat per l’entitat Prevención de Accidentes de Tráfico.
Tot seguit, i fins l’any 2001 va anar a càrrec del Montepio de Conductors de Sabadell. Després d’un període de dos anys sense que es disputés, el Vespa Club Sabadell va organitzar les edicions de 2004 i 2005, que van ser les darreres. Fins l’any 1980 va dirigir la prova en Manel Malo Vizcarra, i fins el 2001 va ser en Miquel Renom, mentre Manel Malo López ho va fer les dues darreres.
A més del fons lúdic de la prova, també tenia la seva part de competició, amb la disputa de diversos trams de regularitat, a la velocitat de 30 km/h., en els que l’objectiu era que s’havia de passar pels punts secrets del control a l’hora ideal.
Les comarques que van veure passar el Ral·li aquells anys varen ser: l’Anoia, Bages, Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Osona, Penedès, La Selva, Solsonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
El cotxe, un Ford T de l’any 1923, havia sortit de la factoria de la Ford Motor Company de l’Avinguda Icària de Barcelona. L’any 1919, els dirigents de la Ford americana es volien implantar a Espanya, concretament a Barcelona. El govern espanyol, argumentant l’ambient de vagues que hi havia, els van aconsellar que anessin a Cádiz. La Ford va estar a Andalusia poc més de tres anys. El 1923 es va instal·lar definitivament a Barcelona. La Ford Motor Company es va convertir el 1929 en Ford Motor Ibérica, el 1954 en Motor Ibérica i el 1987 en Nissan.
Autor de l’article: Jaume Barbera
PROGRAMA CULTURAL
24 DE SETEMBRE 2024
17:30 – 19:00 Xerrada “La moda modernista: un estil, una època” i visita comentada a l’exposició “Un museu, mil trames modernistes”.
Museu Tèxtil de Terrassa. Places limitades. Cal inscripció prèvia
13 D’OCTUBRE DE 2024
9:30 – 10:30 Plantada de Gegants de Sabadell.
Passeig de la Plaça Major
10:00 – 10:30 Exposició de vehicles i sortida del Ral·li.
Sabadell (Passeig de la Plaça Major) – La Salut – Sentmenat – Castellar – Terrassa – Sabadell (Carrer de l’Escola Industrial)
10:30 – 11:00 Ball i cercavila de Gegants de Sabadell.
Passeig de la Plaça Major – Carrer de Gràcia – Carrer de l’Escola Industrial – Mercat Central
11:00 – 11:10 Exhibició de Sardanes. Colla Sardanista AMUNT 9.
Amfiteatre. Carrer de l’Escola Industrial, 29
11:10 – 11:30 Danses Tradicionals. Esbart Ciutat Comtal (Juvenils).
Amfiteatre. Carrer de l’Escola Industrial, 29
11:30 – 12:30 Mostra i tallers de recreació històrica entorn el 1918.
Els Jardinets. Carrer de l’Escola Industrial, 29
A partir de les 12:00 Arribada del Ral·li i exposició dels vehicles.
Carrer de l’Escola Industrial, davant del Museu de l’Institut Català de Paleontologia. Exposició de vehicles fins les 17:00
12:30 – 14:30 Concerts i activitats artístiques.
Els Jardinets i Amfiteatre
17:30 – 19:00 Ruta guiada “Descobreix el modernisme de Sabadell”.
No cal inscripció prèvia. Places limitades fins omplir aforament (30 persones)
Organitza Ajuntament de Sabadell.
3 DE NOVEMBRE 2024
10:30 – 14:00 Portes obertes al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) – Col·lecció ‘EL TRANSPORT’.
Rambla d’Ègara, 270 – Terrassa
L’organització es reserva el dret a modificar la programació i el dret d’admissió.
Xerrada i visita comentada
24 de setembre, de 17:30 a 19:00
Museu Tèxtil de Terrassa
( Salmerón 25, 08222 TERRASSA )
XERRADA “LA MODA MODERNISTA: UN ESTIL, UNA ÈPOCA” I VISITA COMENTADA A L’EXPOSICIÓ “UN MUSEU, MIL TRAMES MODERNISTES”
Una xerrada per descobrir els teixits, les siluetes i les formes de la indumentària pròpia d’aquest esplèndid moviment artístic: el Modernisme.
També farem una visita comentada per gaudir de les peces originals que es conserven al Museu Tèxtil: teixits, vestits, complements, roba blanca, roba de la llar, mostraris tèxtils i altres objectes. Us hi esperem!
Activitat a càrrec de Rosa Rubio, creativa i docent.
Places limitades. Més informació a rally.inspiraarrels@gmail.com
Mostra i tallers de recreació històrica entorn el 1918
13 d’octubre, d’11:30 a 12:30
Els Jardinets
( Carrer de l’Escola Industrial 29, 08201 SABADELL )
ENTRE COSTURES
Una mirada a com era la feina de les cosidores el 1900. Petita escenificació a càrrec de ‘Las Chicas de Oro’, l’únic grup de recreació a Catalunya format íntegrament per dones. Dones de Sabadell, pioneres en l’art de cosir els seus vestits d’època i anar a lluir-los en les principals festes modernistes del País.
PASSEIG EN TEMPS DEL TITANIC
Estigues atent per si et trobes amb ells pels carrers del centre de Sabadell. Són els de ‘Nautilus’. El reconegut grup de recreació, especialitzats també en la divulgació històrica del segle XIX i principis del segle XX que destaquen pel seu rigor històric. Organitzadors de la Fira Steampunk de Barcelona, també han participat en esdeveniments de recreació civil arreu de Catalunya i Espanya.
SECRETS FEMENINS A PRINCIPIS DE SEGLE
En un dels racons dels ‘Jardinets’, l’Ana de la Cruz ens parlarà sobre els secrets del vestuari interior femení de principis del segle XX en un taller breu de 30 minuts.
Descobrirem la roba interior femenina de finals del segle XIX i començaments del segle XX, així com els seus complements i els seus riscos.
RETRATS
Vols sentir-te burges/a per un dia?
El grup de recreació ‘Modernistas Badalona’ et conviden a seure amb ells a taula i recrear una escena tan quotidiana com la de prendre un té, un brandi o un bon xerès. Acompanya-les en una petita escenificació on et facilitaran una mica d’attrezzo i algun complement, perquè puguis immortalitzar el moment amb el teu mòbil. Viatjar en el temps, transformar-te per un moment en una altra persona. Tot és possible si tu vols.
LLUM I COLOR
Del 900 també ens acompanyaran. Segur els coneixes de veure’ls pels diferents espais de la ‘Fira Modernista de Terrassa’ representant diferents personatges i recreacions sobre la societat del 1900, animant a tothom a ballar. A saber que ens vindran a fer a Sabadell el dia 13 d’octubre.
Concerts, activitats artístiques i de cultura popular
13 d’octubre, de 10:30 a 14:30
Al Mercat Central, Jardinets i Amfiteatre
ELS GEGANTS FELIU I SALUT
Els Gegants Feliu i Salut es van comprar al taller “El Ingenio” i es van estrenar el 1969. La parella representa l’Hereu i la Pubilla i van ser batejats amb els noms dels patrons de la ciutat. Els dos gegants van ser vestits amb els vestits tradicionals catalans, però l’any 1987, fruit d’una confusió amb unes fotos d’uns gegants llogats, li van posar un barret de Feliu. Aquest any han sigut restaurants i es van reestrenar al mes de maig.
9:00 Plantada de Gegants
Passeig de la Plaça Major
10:30 a 11:00 Ball i Cercavila de Gegants
Pg. de la Plaça Major – C. de Gràcia – C. de l’Escola Industrial – Mercat Central
11:00 a 14:30 Plantada de Gegants
Els Jardinets. Carrer de l’Escola Industrial, 29
COLLA SARDANISTA AMUNT 9
L’Amfiteatre dels Jardinets ens acull per primera vegada i ho fa de la mà del grup sardanista veterà ‘Amunt 9’. La sardana, de ritme serè i equilibrat, és símbol identitari català i de fraternitat. Considerat el ball nacional de Catalunya on homes i dones ballen en rotllana agafats de les mans. Possiblement, té el seu origen en les danses gregues o preromanes. Una interpretació de la contradansa, una dansa litúrgica del segle XIX.
ESBART CIUTAT COMTAL (JUVENILS)
Des de la seva creació, l’any 1959, la feina de l’Esbart Ciutat Comtal ha estat marcada pel respecte a la dansa d’arrel popular i tradicional, treballant també des del vessant coreogràfic amb músiques de nova creació i complint sempre amb les exigències que el fet escènic imposa, seguint una línia de treball des del rigor i el compromís, determinant una notable trajectòria en el grup i duent a terme la presentació de diversos espectacles de dansa tradicional i de nova creació.
HEUS AQUÍ LA COLLA DE SABADELL
En Falsilla i en Cartipàs, dos personatges de l’univers del sabadellenc Francesc Trabal, ens conviden a descobrir anècdotes i textos de la Colla de Sabadell, el grup d’intel·lectuals que va revolucionar el panorama cultural català durant els anys 20 i 30 del segle passat. Amb Josep Maria Roviralta i David Vila i Ros.
KATY EVOGHLI & ARSHAM EVOGHLI
La bellesa de la poesia i folklore persa combinada amb els sons tradicionals i populars de la música catalana i espanyola. Una experiència única que promou una major entesa cultural tot explorant la intersecció d’aquestes tres riques tradicions culturals. Concert dedicat i com a reconeixement a la dona, inspirat en el projecte ‘Fuente de Mujeres’, una col·laboració de la Katy Evoghli d’origen Iraní, amb la reconeguda cantant espanyola Ana Alcaide.
DUO STRINGS ATTACHED
El Duo “Strings Attached”, format per la destacada soprano Anna Slizinova i el virtuós violinista Sergey Maiboroda, presenta una actuació màgica d’obres compostes per alguns dels compositors més influents de la música clàssica fetes d’acord amb arranjaments propis del duet. Aquest concert promet ser una experiència musical commovedora que connecta cors i ànimes. No us perdeu l’oportunitat de gaudir d’una vetllada plena de talent i emoció.
EL RACÓ DE CRESPIÀ
Melodies i poesia en els ‘Jardinets’.
Un espai de serenor i harmonia per amenitzar el còctel de benvinguda que se servirà als participants del Ral·li com agraïment per la seva participació. Artistes catalans vinguts d’arreu interpretaran melodies i recitaran breus poemes dedicats a l’amor, la vida, la bellesa i l’enyorança d’altres èpoques. Mostra d’alguns dels artistes que han participat en la XII Ruta literària i musical de Crespià, organitzada per la Consol Vidal i Riera ‘La poeta del desert’.
Música:
Katy Evoghli (Iran-Girona)
Arsham Evoghli (Iran-Girona)
Esther Farga (Girona)
Óscar Nájera (Girona)
Joan López (Cassà de la Selva)
Enric Morató (Olot)
Pere Enric Feixas (Olot)
Poesia:
Marc Tarrús (Girona)
Consol Vidal i Riera (Crespià)
Gisela Fernández Horta (Cassà de la Selva)
Cartell:
Glauka Ruiz
RUTA GUIADA
13 d’octubre, de 17:30 a 19:00
DESCOBREIX EL MODERNISME DE SABADELL
Sabadell va ser una de les ciutats principals d’activitat fabril durant la Revolució Industrial de Catalunya. Al segle XIX, era un centre de producció tèxtil d’abast estatal dedicat, especialment, a la fabricació de teixits de llana. La ciutat era coneguda a l’estat espanyol com “la Manchester catalana”.
El modernisme va arribar a Sabadell a finals del segle XIX i es va desenvolupar fins a principis del segle XX, en un moment de gran expansió econòmica. El modernisme va ser una forma de representació artística que va influir en totes les branques de l’art, encara que on més es va notar va ser a l’arquitectura. A Sabadell es van construir edificis modernistes per encàrrec de la burgesia local i destaquen arquitectes com Juli Batllevell, Eduard Mª Balcells, Josep Renom i Jeroni Martorell.
Organitza Ajuntament de Sabadell.
Durada: 1 hora i 30 minuts aproximadament. Sortida des de Carrer de l’Escola Industrial, 29
No cal inscripció prèvia. Places limitades fins omplir aforament (30 persones).
Portes obertes al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya – Col·lecció ‘EL TRANSPORT’
3 de novembre, de 10:30 a 14:00
Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya – Terrassa
Portes obertes al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya!
El MNACTEC és un museu dedicat a difondre el coneixement i el patrimoni científic, tècnic i industrial. Conserva els testimonis materials més importants de la creativitat tècnica de la humanitat així com els objectes més rellevants inventats o fabricats a Catalunya.
La visita al Museu et transportarà a una fàbrica tèxtil de 1909; recorreràs el passat, el present i el futur del transport, de l’energia, de les noves tecnologies, de la informàtica i del patrimoni industrial, i et desvetllarem els veritables tresors que es conserven al Museu.
També trobaràs la col·lecció d’automòbils, camions, motors, avions, motos i bicicletes que mostra el MNACTEC ens permet fer un trajecte per la història del transport des dels seus inicis fins als nostres dies. Dels materials exposats cal destacar l’automòbil de vapor marca Locomobile, de l’any 1899, el SEAT 600 de l’any 1957, el Biscuter del 1955 o l’avió Fairchild de l’any 1932, entre d’altres. El transport es complementa amb l’exposició de motos “Viva Montesa”.
1er Clàssic Motor Sabadell Inspira Arrels
INSPIRA ARRELS aposta per la recuperació del nostre patrimoni i reconeix el valor industrial, cultural i social d’aquests vehicles, peces de col.lecionistes en alguns casos. És un esdeveniment solidari en favor de Ningú Sense Sostre i cultural, amb concerts i activitats de cultura popular i artístiques, recreant la Catalunya postmodernista del 1918 i on els participants podran gaudir d’un còctel en els Jardins de l’Antiga Caixa Sabadell 1859.
El l CLÀSSICS MOTOR SABADELL INSPIRA ARRELS per a vehicles a motor fabricats fins al 31 de desembre de 1940, és una concentració turística solidària i d’exhibició de Vehicles Històrics que pretén recuperar l’antic Rally Aplec de la Salut iniciat l’any 1971 i que es va organitzar durant 33 edicions. Està organitzat per Inspira Arrels, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell, Sentmenat, Castellar i Terrassa; el suport organitzatiu del RACC, Pistonets Racing i Vespa Club Catalunya; així com el suport principal de la Diputació de Barcelona.
Es tracta de la realització d’un recorregut turístic en motocicletes i automòbils de l’època, tots fabricats fins al 31 de desembre de 1940. El traçat discorre a través de diferents trams per carreteres secundàries poc transitades, de corbes i certa pendent en algun tram i bona visibilitat; creuant diverses poblacions. La finalitat és acabar l’itinerari gaudint d’una conducció tranquil·la per un interessant paisatge, passant al costat d’un espai natural protegit com és el del Santuari de la Salut, socialitzar en el còctel d’època, deixar-se inspirar per les activitats culturals i de recreació històrica organitzades per Inspira Arrels i passejar per la Sabadell Modernista.
1r Clàssic Motor Sabadell Inspira Arrels
INSPIRA ARRELS aposta per la recuperació del nostre patrimoni i reconeix el valor industrial, cultural i social d’aquests vehicles, peces de col.lecionistes en alguns casos. És un esdeveniment solidari en favor de Ningú Sense Sostre i cultural, amb concerts i activitats de cultura popular i artístiques, recreant la Catalunya postmodernista del 1918 i on els participants podran gaudir d’un còctel en els Jardins de l’Antiga Caixa Sabadell 1859.
El l CLÀSSICS MOTOR SABADELL INSPIRA ARRELS per a vehicles a motor fabricats fins al 31 de desembre de 1940, és una concentració turística solidària i d’exhibició de Vehicles Històrics que pretén recuperar l’antic Rally Aplec de la Salut iniciat l’any 1971 i que es va organitzar durant 33 edicions. Està organitzat per Inspira Arrels, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell, Sentmenat, Castellar i Terrassa; el suport organitzatiu del RACC, Pistonets Racing i Vespa Club Catalunya; així com el suport principal de la Diputació de Barcelona.
Es tracta de la realització d’un recorregut turístic en motocicletes i automòbils de l’època, tots fabricats fins al 31 de desembre de 1940. El traçat discorre a través de diferents trams per carreteres secundàries poc transitades, de corbes i certa pendent en algun tram i bona visibilitat; creuant diverses poblacions. La finalitat és acabar l’itinerari gaudint d’una conducció tranquil·la per un interessant paisatge, passant al costat d’un espai natural protegit com és el del Santuari de la Salut, socialitzar en el còctel d’època, deixar-se inspirar per les activitats culturals i de recreació històrica organitzades per Inspira Arrels i passejar per la Sabadell Modernista.
Josep M. Roviralta i Ferrer, es defineix com a sabadellenc i català. Li agrada l’aire lliure, veure i respirar sota una alzina, una sortida de sol a la muntanya o una posta. “Em sento bona persona i voldria que tothom s’estimés. I també voldria que els que s’afarten a l’esquena dels afamats se n’anessin de pet a la merda”.
David Vila i Ros és un sabadellenc apassionat de les paraules i compagina amb follia les tasques d’escriptor, dinamitzador lingüístic i professor amb xerrades, recitals i espectacles de tota mena. “M’agrada passejar pel bosc, contemplar la lluna i escoltar la pluja. I que ploguin llibres”.
L’Esbart Ciutat Comtal, té especial interès en la seva escola de dansa en la que els infants i els joves treballen amb el corpus de danses tradicionals del país. La prioritat és que la canalla gaudeixi ballant i, a la vegada, que conegui les nostres tradicions. Tot i així, en el grup juvenil ja treballen que quan es puja a un escenari o es fa una mostra a una plaça és del tot imprescindible complir amb les exigències i rigor que comporta.
Veurem als dansaires interpretar diverses danses tradicionals amb vestuari de les primeries del segle XX.
Anna Slizinova, nascuda a Ucraïna, alumna del Conservatori del Liceu i guanyadora d’11 competicions internacionals, va fer el seu debut al prestigiós Palau de la Música aquest any. La seva vida està dedicada a la música, l’ensenyament i la filantropia. Des de la invasió russa al seu país, ha liderat nombrosos concerts benèfics a Espanya.
Sergey Maiboroda, considerat per la crítica com un dels violinistes joves més virtuosos i carismàtics de la seva generació, ha guanyat premis internacionals, inclòs el prestigiós premi Jesús Monasterio. Graduat destacat de l’Escola Superior R.S. de Música de Madrid, ha enlluernat com a solista resident a la filharmònica nacional d’Odessa i com a concertino al Teatre Arriaga de Bilbao i l’Orquestra Metropolitana de Lisboa.
Katy Evoghli és una cantant persa nascuda al nord d’Iran (khoy). Va passar gran part de la seva infància a Shiraz, una ciutat rica en herència cultural, cosa que li va permetre submergir-se en la diversitat ètnica de Pèrsia. El 1979, la seva família es va traslladar a Espanya, on ella va continuar la seva formació musical en conservatoris espanyols.
En aquesta ocasió, l’acompanya a la guitarra el seu germà Arsham Evoghli, músic i compositor, radicat a Espanya des del 1979. Al costat de la seva germana Katy, han fusionat la rica tradició musical persa amb la formació clàssica europea que van rebre a Espanya.